Cara Nak Buat Kerepek Pisang Masin

Salah satunya keripik pisang. Selain lebih hemat higienitas dan kualitas rasanya bakal lebih terjaga.


Daripada Hobi Bertukar Menjadi Bisnes Rahsia Kerepek Pisang Rangup Dan Sedap Untuk Jualan Kongsi Resepi

Peringatan jangan tunggu sehingga ia berasap.

. Tapi serious sedap rangup betul rasa dia. Selesailah sudah resepi dan cara yang mudah nak buat homemade. Berikut resep dan cara membuat keripik pisang manis yang kriuk-kriuk dan lezat.

Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti minyak masak sedikit garam dapur pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut atau dikenali juga sagat. Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Sedap Bahan-bahan. Kemudian rendam lagi pisang dengan air biasa.

Letakkan garam serbuk kunyit ajinamoto dan larutkan. Panaskan dahulu minyak sehingga ia agak panas. Selepas 1 ke 2 am panaskan minyak yang banyak.

Kacau-kacau air tu sehingga baking larut. Gunakan pisang yang tua belum masak. Ikan bilis disiang - lebih banyak lebih sedap.

Yang pertama adalah pisang yang boleh digunakan untuk dijadikan kerepek. Siapkan Pisang tanduk yang sudah siap dibuang kulitnya. Seterusnya kupas pisang tadi dan terus rendam ke dalam basen bersama air garam tadi.

Cuci lagi pisang yang sudah dikupas dan kemudian toskan. 7 Cara membuat martabak mini manis enak dan sederhana. Lepas dah kopek ready jela minyak nak bersihkan getah dari.

Anda perlu memisahkan pisang-pisang supaya ia tidak melekat dengan menggunakan sudip. Buat sehingga semua pisang habis. Nak menghasilkan kerepek pisang yang kekal rangup ni bergantung kepada beberapa faktor juga.

Jom saya kongsikan macam mana nak buat kerepek batang pisang ni. 4 ulas bawang putih - dihiris nipis. Cara Membuat Kerepek Pisang.

Goreng kerepek ubi kayu akan dibuang minyak dengan mesi pembuang minyak. Tidak terlalu masin dan tidak pula terlalu tawar. Kalau lihat gambar ni warnanya kuning keemasan yang tu la pisang tanduk kuning beli dekat orang dia bagi 2 jenis sekali.

Disira dengan air garam supaya lemak-lemak masin rasanya ataupun boleh sembur sedikit dengan air garam. Nak menghasilkan kerepek pisang yang kekal rangup ni bergantung kepada beberapa faktor juga. Tidak hanya pada pisang apa yang digunakan tapi cara gorengan juga memainkan peranan penting.

Kemudian masukkan pisang dan rendam selama 15 hingga 20 minit. Panaskan minyak dan sagat pisang dalam kuali yang berisi minyak panas. Pisang tanduk nak guna pisang lain pun boleh.

Kemudian ditoskan sehingga kering. Ambil setengah cawan air. Nasihat pakai sarung tangan kalau tak nak getah pisang melekat ditangan.

Nanti boleh makan lagi. 15 Cara membuat kue cubit lembut mudah dan sederhana. Teruskan sagat peria nipis-nipis hingga habis.

Projek petang-petang masa di rumah keluarga Mia cuti Thaipusam tempohari ialah buat kerepek pisang sendiri. 10 Cara membuat roti bakar di rumah sederhana enak mudah. Terima kasih kepada Cik Puan Huda Husin yang kongsikan macam mana nak buat krepeka batang pisang ni.

Jika nak masin pada rasa pisang maka boleh gaul dengan sedikit garam dan dibungkuskan dalam plastik untuk makan sendiri ataupun untuk dijual. 250 ml Majerin atau secukupnya. Seterusnya kupas kulit pisang di bawah air yang mengalir untuk memudahkan kulit dibuang dan untuk mengelakkan getah pisang melekat di.

Tren bisnis baru 7 seleb ini kini tekuni jualan keripik kekinian. Then masukan baking powder. Selain enak dimakan langsung buah pisang juga enak diolah menjadi berbagai camilan.

Dengan menggunakan belakang sudu korek untuk membuang bijinya. Ini adalah cara yang terbaik untuk mendapatkan rasa kerepek pisang yang tidak begitu masin. Guna dalam sesudu garam untuk semangkuk tu.

Mulanya mungkin agak pelik bagi penulis yang tidak pernah pun melihatnya. 20 Resep camilan kentang kekinian enak dan praktis. Kerepek ngaku cara buat kerepek ngaku resepi kerepek ngaku arrowhead chips kerepek biji durian.

Sekarang anda boleh masukkan pisang ke dalam kuali. Setelah direndam beberapa minit di dalam air garam pisang disejat keluar dari larutan air garam dan diparut menjadi hirisan nipis menggunakan alat. Cuci pisang kupas buang kulit.

10 Cara membuat takoyaki rumahan sederhana dan enak. Selepas pisang tanduk siap dibuang kulitnya sediakan minyak untuk bersihkan. Selepas 20 minit buang air rendaman dan bilas pisang 1 kali.

Untuk memulakan proses menggoreng anda memerlukan lebih kurang 1 liter minyak masak. Pisang garam air dan minyak untuk menggoreng. Boleh juga sagat dalam bekas lain siap-siap.

Kemudian pisang direndamkan ke dalam larutan air garam untuk memberikan sedikit rasa masin pada kerepek. Ambil penyagat sebaiknya penyagat untuk kerepek pisang dan sagat sedikit buah peria tadi sehingga nampak rongga dalamnya. Nak-nak lagi kita goreng gunakan tepung bestari.

Bahan membuat keripik pisang juga nggak susah buat ditemukan. Untuk yang pertama pastinya siapkan bahan utama yakni pisangnya. Bawang putih secukupnya dihiris nipis-nipis.

Gak perlu beli kamu bisa bikin camilan satu ini di rumah dengan mudah lho. Biarkan pisang itu terendam sekitar 1 ke 2 jamjangan lama sangat nanti kerepek hampa jadi masin sangat. Ada yang suka makan pisang goreng namun ada juga yang lebih excited dan suka buat pisang sebagai kerepek.

Berikut ini cara membuat keripik pisang yang dijamin renyah dan menggoyang lidah. Kemudian ambil bekas atau besen dan masukkan air secukupnya. Panaskan minyak dalam kuali.

Basuh bersih peria dan toskan airnya. Rasa dia memang marvellous rangup. Pastinya keripik pisang homemade ini lebih sehat karena kamu bisa memilih sendiri bahan berkualitas dalam proses pembuatannya.


Resepi Kerepek Pisang Rangup Kerepekmart Pedas Nik Nock


Bukan Sekadar Resipi Kerepek Pisang


Daripada Hobi Bertukar Menjadi Bisnes Rahsia Kerepek Pisang Rangup Dan Sedap Untuk Jualan Kongsi Resepi


Cheq Pi Mana Kerepek Pisang Tanduk Rangup Cara Cheq

No comments for "Cara Nak Buat Kerepek Pisang Masin"